COVID-19:
Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona
Arvefølgen
’Det eneste konstante er forandringen’, sagde den græske filosof Heraklit.
Arvefølgen giver lejlighed til at reflektere over, hvad I har vundet i forandringerne. Er der noget, I har mistet, som I med fordel kan genoplive?
En anerkendelse af den historie, man bærer med sig, kan hjælpe medarbejdere og ledere til at håndtere, at arbejdet forandres – igen.
Sådan gør I
1. Deltagerne inddeles i grupper efter, hvornår de blev ansat første gang inden for deres fag (som nyansatte, elever, studerende, vikarer eller…). Inddel fx i intervaller på 10 år (ansat før 1979, fra 1980-1989,…).
2. I hver gruppe tænker deltagerne tilbage på dengang, de blev ansat. Og de fortæller historier om, hvordan arbejdet var dengang.
Brug evt. følende arbejdsspørgsmål:
- Hvordan var vilkårene dengang?
- Hvilke opgaver havde I?
- Hvordan var arbejdsdagen planlagt?
- Hvordan foregik ledelse dengang?
- Hvad gjorde I, når der kom forandringer?
I kan tematisere diskussionerne ved at supplere med andre spørgsmål:
- Hvordan var relationen til borgerne dengang?
- Hvordan var samarbejdet?
3. Opsamling og refleksion: Hver gruppe fortæller pointer fra deres årti. Start med den gruppe, der har været længst i faget og gå kronologisk frem. Når I har et fælles overblik over historien, kan I samle op ved at diskutere:
- Hvilke forandringer er I glade for at have opnået?
- Hvad er I glade for at være sluppet af med?
- Er der noget I savner, som I gerne vil genoplive?