Header menu

COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Den gode seng

- sengen som arbejdsredskab og hjælpemiddel

Almindeligvis tænker vi blot på sengen som et leje til hvile og søvn. Men som ansat indenfor plejesektoren er sengen i høj grad dit arbejdsredskab og et godt hjælpemiddel, der kan være med til at aflaste din ryg, nakke og skuldre.

Indstilling af plejeseng

Plejesengen skal være let at indstille. Dvs. sengens højde, ryglæn og ben-del kan indstilles elektrisk.

Gode variationsmuligheder

Sengebunden bør være 4-delt, sådan at liggefladen har en ryg-del, en sæde-del, en lår-del og en ben-del. Det giver gode variationsmuligheder for borgerens placering og medarbejdernes arbejdsforhold.

En eleveret eller ”knækket” bendel kan være med til at hindre, at borgeren glider ned i fodenden.  Det er en fordel at indstille ”knækket” inden du hæver hovedgærdet. Det er både til fordel for borgeren, men også for dig, der hjælper, fordi du ikke skal hjælpe borgeren højere op i sengen igen.

Sengen giver mulighed for gode arbejdsstillinger og arbejdsteknik

Er der brug for sengehest, er det vigtigt, at den er nem at få op og ned, og at den kan slås helt ned. Sengehesten skal ligge lavere end madrassen, så den ikke kommer i vejen ved ind- og udstigning. Når du arbejder ved sengen med pleje og forflytning, kan du slå sengehesten ned, så du får bedre muligheder for at komme tættere på arbejdet. I andre situationer kan det give dig støtte i arbejdet at have sengehesten oppe.

Hoved- og fod-gavl skal være aftagelige. Ved hårvask, fodpleje, påklædning og nogle forflytninger er det nødvendigt at fjerne hoved- eller fodgavl for at kunne komme ordentligt til arbejdsopgaven.

Centrallås gør det nemt at rykke sengen ud fra væggen, så du kan arbejde i gode arbejdsstillinger ved personlig pleje, forflytninger, sengeredning osv. Du kan låse alle fire hjul op på en gang, når der er centrallås på hjulene. Låsen skal sidde et sted, hvor det er nemt at komme til med foden, så du ikke skal have hele benet ind under sengen for at låse de bagerste hjul op eller i.

Sengen, der tilpasses borgerens behov og aktiverer borgeren

Vurdér madrassen til hver enkelt borger i forhold til vægt og fare for tryksår.

En blød og eftergivende madras vil være svær at forflytte borgeren på. Den gør borgeren mindre aktiv og kræver mere glid i sengen.

Nogle borgere kan have gavn af en sengegalge, men ofte modarbejder brugen af galge en god forflytning og det naturlige bevægemønster. Man bør nøje overveje, om det er en fordel at bruge sengegalge.

I dag udvikler man mange nye senge med nye funktioner som ind- og udstigning, vending osv. integreret i sengen. Ved brug af disse senge skal man overveje hvordan det påvirker borgerens egen funktion og naturlige bevægemønster så det bedst muligt understøttes og samtidig tilgodeser medarbejdernes arbejdsmiljø.

ARBEJDSMILJØ KØBENHAVN

Enghavevej 82
2450 København SV

Tlf. 3366 5766
amk@amk.kk.dk
EAN: 5798009288066
 

Tilgængelighedserklæring

 

HOTLINES

Ring til

3366 5766

Tidlig Indsats / tast 1

Arbejdsmiljølinjen / tast 2

Nyhedsbrev

Arbejdsmiljøbrevet