Header menu

COVID-19:

Vi følger myndighedernes anbefalinger. Derfor påvirker COVID-19 flere af vores tilbud og services. Husk mundbind, hvis du besøger os. Læs mere på kk.dk/corona

Hvad er god belysning?

For at kunne udføre dit arbejde effektivt kræves gode lysforhold
Arbejdet skal kunne udføres uden at anstrenge øjne eller indtage akavede arbejdsstillinger, der kan medføre muskelspændinger og hovedpine.
 

Lys dér, hvor du har brug for det

De fleste arbejdspladser bør være udstyret med en decideret arbejdslampe. Eksempelvis en arbejdslampe til skrivebordet på kontoret, en pendel over tegnebordet eller en væglampe i læsekrogen i daginstitutionen.  Den bedste arbejdsbelysning opnås ved, at hver arbejdsplads har en god arbejdslampe. Det giver samtidig mulighed for at drosle ned for rumbelysningen. Hvis man gør rumbelysningen meget kraftig for at bruge den som arbejdspladsbelysning, giver det ofte problemer.

Belysning uden blænding

Belysningen må ikke blænde. Blænding, reflekser og spejling anstrenger øjet og medfører muskelspændinger og træthed. Oplever du en mærkbar forbedring, når du skygger over øjnene med din hånd, har du en såkaldt ubehagsblænding. Belysningen er enten forkert anbragt, for kraftig eller for dårligt afskærmet.
Blænding fra de nedadlysende armaturer forebygges med gitre/skærme, der afskærmer lyskilden. Det er desuden vigtigt, at armaturerne er anbragt således i forhold til arbejdspladserne, at de hverken blænder eller laver refleksioner i computerskærme.
Blænding og reflekser i pc-skærmene kan modvirkes ved at montere loftsarmaturer med opadrettet lys. Loftet bliver oplyst og giver på den måde indirekte belysning til rummet.

Fleksibel belysning

Det er individuelt, hvor meget lys den enkelte medarbejder har behov for og kan lide. Derfor er det en fordel med mange muligheder for at regulere belysningen efter behov. Nogle typer arbejde kræver kraftigere lys end andre.
Det kan anbefales, at loftslamper kan tændes og slukkes hver for sig eller i grupper. Alle pc-arbejdspladser bør være udstyret med en god arbejdslampe. Det giver mulighed for evt. at undlade at benytte loftslamperne.
Loftslamper er meget fleksible og indeholder gode variationsmuligheder, hvis de er både opad- og nedadlysende med mulighed for separat at kunne slukke for enten den ene eller den anden belysningsretning.
Fleksibilitet kan også opnås med lamper, der henholdsvis kan slukkes og køre på fuld og halv belysningsstyrke. Endnu bedre er trinløs regulering af belysningsstyrken.

Lyskvaliteten, der passer til opgaven

Måden, du opfatter tings form og karakter på, er afhængig af lysets retning og kvalitet. Ting kan virke udflydende og formløse, hvis belysningen er diffus. Benyttes en hård og målrettet belysning er der omvendt risiko for en for kraftig skyggedannelse.
Det bedste resultat opnås ofte ved en kombination af det hårde målrettede lys og det bløde diffuse lys.

Kvaliteten af belysningen skal tilpasses arbejdsopgaven. Er det fx vigtigt at få gengivet farver korrekt skal man have gode LED-pærer. LED-pærer har en næsten 100 % farvegengivelse.

Den gode skrivebordslampe

Det er vigtigt, at arbejdspladsbelysningen er god. De vigtigste krav til en skrivebordslampe er:

  • Har en stabil arm.
  • Er let at manøvrere.
  • Er fri for flimmer, dvs. har en såkaldt HF-forkobling.
  • Giver tilstrækkeligt lys på arbejdsområdet.
  • Har en god farvegengivelse, hvis arbejdet kræver det.
  • Har såkaldt asymmetrisk lys, hvilket modvirker refleksioner.

ARBEJDSMILJØ KØBENHAVN

Enghavevej 82
2450 København SV

Tlf. 3366 5766
amk@amk.kk.dk
EAN: 5798009288066
 

Tilgængelighedserklæring

 

HOTLINES

Ring til

3366 5766

Tidlig Indsats / tast 1

Arbejdsmiljølinjen / tast 2

Nyhedsbrev

Arbejdsmiljøbrevet