Der er to måder at få frisk luft på arbejdspladsen: mekanisk ventilation og udluftning ved at åbne døre og vinduer.
Mekanisk ventilation sikrer tilførsel af frisk luft og fjerner varme og ”brugt” indeluft fra lokalerne. Er der kun udsugning hentes erstatningsluften fra gangarealer, nabolokaler osv. Hvis du ikke kender til anlægget, så spørg sikkerhedsgruppen eller varmemesteren. Ventilationsanlægget skal vedligeholdes. Der bør være en serviceaftale med et ventilationsfirma, der sikrer dette.
Ventilationsristene skal jævnligt støvsuges og ventilationskanalerne skal inspiceres hvert år og støvsuges efter behov. Filtrene, der forhindrer støv, pollen mm fra udeluften i at blive ledt ind i lokalerne, skal skiftes efter behov – dog minimum 2 gange om året. Det skal tjekkes, at der er det luftskifte, som anlægget er planlagt til.
Hold et A-4 ark hen foran ventilationsristen, bliver papiret suget fast er der udsugning. Du kan desuden få en fornemmelse af, hvor kraftig udsugningen er. Bliver papiret derimod presset væk, drejer det sig om indblæsning.
Hvis ristene sidder højt, og I ikke har en ordentlig stige, skal I nok undlade at tjekke selv, så der ikke forekommer faldulykker.
I skal også huske at lufte ud jævnligt. Det er en god idé at få rengøringen eller en anden medarbejder til at sørge for udluftning inden arbejdsdagen begynder, så arbejdsdagen starter med frisk luft. Om sommeren kan en kølig morgenluft desuden være med til at få noget af varmeoverskuddet ud af lokalerne. Herudover, er det en god idé at aftale en fast udluftningsprocedure med arbejdskollegerne. Hvem gør det og hvornår? I kan fx aftale udluftning midt på formiddagen, til frokost og midt på eftermiddagen.