Header menu

Du er her

Horizontal tabs

Indeklima
Lys og luft på arbejdspladsen

Rådgivning og konsulentbistand om indeklima

Mange forhold i indeklimaet spiller ind i forhold til, hvor behageligt det er at opholde sig og arbejde på jeres arbejdsplads. Frisk luft, en behagelig temperatur og gode lysforhold giver optimale arbejdsforhold.

Er disse forhold ikke i orden, kan det påvirke arbejdsglæden og kvaliteten af jeres arbejde.

Rådgivning
Arbejdsmiljø Københavns konsulenter kan gennemgå jeres arbejdsplads med fokus på, hvordan I sikrer et godt indeklima

Hvis I oplever symptomer som træthed, hovedpine, spændinger i nakke og skuldre eller generede slimhinder kan det være tegn på, at I har problemer med indeklimaet. Det kan være svært at vide, hvordan situationen gribes an, og I kan derfor få hjælp fra Arbejdsmiljø København.

Vores konsulenter kan komme ud på arbejdspladsen og gennemgå rummene for at lokalisere, hvorfor generne opstår. Måske har I problemer med belysningen, med luftforholdene, med varme fra solen eller fugt – eller måske med det hele. Vi rådgiver om, hvordan I kan løse jeres indeklimaproblemer, og hvordan I kan forebygge, at flere opstår.

Eksempler på Arbejdsmiljø Københavns rådgivning

Værktøjer
Til brug for jeres eget arbejde med indeklimaet er her en række værktøjer og metoder

I kan bruge værktøjerne til at undersøge, om I har problemer med indeklimaet og i så fald kortlægge, hvori problemerne består, og hvordan de kan løses. Arbejdsmiljø København har udarbejdet et par metoder, som I selv kan arbejde med, hvis I har brug for at forebygge eller løse indeklimaproblemer.

  • Test dit indeklima
    Ved hjælp af denne metode kommer I hele vejen rundt om indeklimaet ved at svare på 10 spørgsmål om indeklimaforholdene på jeres arbejdsplads. Indenfor de emner, hvor der er problemer, kan I læse gode råd og løsningsforslag.
     
  • Kortlægning af belysningsforhold
    For at få overblik over belysningsforholdene på jeres arbejdsplads, kan I benytte et kortlægningsskema. 

Udfyld et skema for hver arbejdslokale. Der medfølger en liste med over løsningsmuligheder til forskellige typer belysningsproblemer. Hvis I støder på problemer eller får idéer til forbedringsmuligheder, så tag det ind i jeres APV-arbejde

Læs mere
Veje til bedre indeklima

Hvilke krav gælder er der til indeklimaet? Hvornår er belysningen god nok? Og hvordan undgår I bedst problemer med varme og dårlig luft i lokalerne? Her finder I gode råd - også til hvordan I rydder op efter en oversvømmelse, uden at det går ud over arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø København har samlet information om indeklima samt en række anbefalinger til, hvordan det bedste indeklima opnås.

Belysning

I kan i følgende artikel læse mere om, hvad der karakteriserer god belysning, og få gode råd til, hvordan I opnår de bedste lysforhold på arbejdspladsen. I kan herudover få tips til, hvordan en god skrivebordslampe skal være.

Læs: Hvad er god belysning?

Hvis I arbejder i daginstitution, har Arbejdsmiljø København her samlet en række særlige anbefalinger omkring belysning. I kan i denne artikel læse mere om, hvilken type belysning, der egner sig til bestemte typer aktiviteter.

Læs: Belysning i daginstitutioner

Luftproblemer

I kan her læse om, hvordan I kan forbedre luftkvaliteten på arbejdspladsen, så I undgår at dårlig luft forringer indeklimaet.

Læs: Gode råd om frisk luft

Solindfald

Da solindfald på arbejdspladsen kan medføre varmeproblemer, blænding og refleksioner kan I her læse, hvordan i bedst regulerer solindfaldet.

Læs: Regulering af solindfald

Oversvømmelse efter skybrud

Arbejdsmiljø København har udarbejdet en række anbefalinger til, hvad I kan gøre, hvis arbejdspladsen skulle blive udsat for oversvømmelse efter et skybrud. I kan læse om, hvordan I bedst varetager oprydningen, og hvordan I kan forebygge til en anden gang.

Læs: Hvordan rydder man op efter en oversvømmelse?

Indeklima på kontoret

Arbejdsmiljø København har på en brancherettet temaside samlet viden og gode råd til medarbejdere på kontorer. Her kan I bl.a. læse mere om indeklima på kontoret.

Læs: Kontorarbejdspladsen

Henvisninger

Tre branchearbejdsmiljøråd driver hjemmesiden www.indeklimaportalen.dk. Her kan I finde baggrundsmateriale og inspiration til alle typer indeklimaemner.

Herudover har Arbejdstilsynet lavet en vejledning, der beskriver hvorledes arbejdsmiljøloven mht. indeklima kan overholdes.