På arbejdspladserne i Københavns Kommune udføres ofte arbejdsprocesser, hvor der indgår kemiske stoffer; smøring af maskiner, rengøringsopgaver, reparationsarbejde, forsøg i kemi- og fysikundervisningen, osv.
Brug af kemiske stoffer kan give anledning til skader på helbredet (både akutte og kroniske). Det er derfor vigtigt at sikre, at I bruger de mindst farlige produkter, og at de håndteres forsvarligt.
Indtil 1. juni 2019 har det været et lovkrav, at der skal være arbejdspladsbrugsanvisning (APB) på farlige kemiske stoffer. Efter 1. juni 2019 er det krav ophævet, og den nye lovgivning har fokus på kemisk risikovurdering (kemisk APV), og at arbejdspladsen sikrer, at alle medarbejdere, der kan blive udsat for kemikalierne, har fået tilstrækkelig oplæring og instruktion.
Krav om substitution er uændret. Det vil sige, at I altid skal overveje om arbejdsprocessen kan ændres, så de kemiske stoffer helt kan undværes, minimeres eller udskiftes med mindre farlige kemiske stoffer.
Kemiske stoffer på arbejdspladsen
Når der udføres processer eller arbejdsopgaver hvor der indgår kemiske stoffer, er arbejdsmiljøorganisationen ansvarlig for at:
- Have en opdateret liste over de faremærkede kemiske stoffer, I anvender
- Have sikkerhedsdatablade (SDS) tilgængelige på alle faremærkede kemiske stoffer
- Risikovurdere arbejdsprocesserne som en del af jeres APV. Eventuelle risici skal indføres i APV-handlingsplanen.
- Sørge for, at medarbejderne instrueres og er tilstrækkeligt oplært.
Under fanen værktøjer, kan I finde to værktøjer (Chemical Manager og kemisk APV), I kan anvende som hjælp til risikovurderingen.
Vær også opmærksom på de gældende faremærker
Pr. 1. juni 2017 er det kun faremærker, som er sort/hvide med rød kant, der er gyldige. Det er ikke længere lovligt at bruge kemikalier med orange/sorte faremærker. Alle kemikalier med de gamle faremærker skal enten ommærkes eller bortskaffes. Se eksempler på de gældende faremærker her:
