I kan, som arbejdsplads, selv kan være med til at forebygge, at mobning og chikane opstår.
[Siden er under revision i forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes nye politik og retningslinjer vedr. vold, trusler, chikane, seksuel chikane, mobning mv. (krænkende adfærd) på arbejdspladsen anno 2020.]
Ved at fremme en åben dialog, kan I være med til at skabe en tillidsfuld og anerkendende kultur. En arbejdsplads kan selv gøre meget for at forebygge og undgå mobning og chikane. Udgangspunktet er et løbende arbejde med det psykiske arbejdsmiljø, så der bliver taget hånd om eventuelle problemstillinger, og så der skabes en åben, tryg og tillidsfuld arbejdspladskultur. Derudover er det vigtigt vedvarende at være særlig opmærksom på, hvordan ændringer på arbejdspladsen påvirker de involverede parter.
Metoderne nedenfor er eksempler på, hvordan I kan arbejde forebyggende med mobning. I kan selv benytte metoderne, eller I kan få en konsulent fra Arbejdsmiljø København til at facilitere dem.
- Forebyggelse i fredstid
En metode som inviterer hele personalegruppen til at finde arbejdspladsens modstandskraft og sårbarheder overfor mobning og konflikter.
- Lav en politik mod mobning og seksuel chikane
En måde at arbejde forebyggende med mobning og seksuel chikane. En politik kan ligeledes anvendes i praksis som et redskab til at tage hånd om mobningen. Politikken laves i samarbejde mellem ledelse og MED/ arbejdsmiljøudvalg.
Materiale om håndtering af mobning
Arbejdsmiljø København har samlet råd og anbefalinger til hvad man gør hvis trivsels-undersøgelsen, APV’en eller andre forhold peger i retning af, at der foregår mobning på arbejdspladsen.
I pjecen findes beskrivelser af, hvad man kan gøre i tilfælde af:
- Mobning mellem kolleger
- Mistanke om at kollegial mobning finder sted
- Tydelige beviser på at kollegial mobning foregår
- Mobning/chikane fra en leder til medarbejder
Pjecen kan rekvireres ved henvendelse til amk@amk.kk.dk