
Sundhedsfremme handler om, hvordan arbejdet og arbejdspladsen kan bidrage til at styrke den enkeltes sundhed og robusthed, og derved hjælpe med at forebygge såvel psykisk som fysisk nedslidning. Dette er vigtigt i en tid med stigende pensionsalder, hvor vi alle må forvente at skulle være længere tid på arbejdet.
Sundhedsfremme kan ikke erstatte den del af arbejdsmiljøarbejdet, som har fokus på at sikre gode rammer på arbejdspladsen, men bør betragtes som et vigtigt supplement til dette arbejde.
Træning, gode pauser og mindfulness er eksempler på, hvor bredt sundhedsfremme spænder. Når vi i Arbejdsmiljø København arbejder med sundhedsfremme, ser vi på den enkeltes, gruppens og arbejdspladsens ressourcer og på de rammer, som giver plads til udfoldelsen af disse ressourcer.
Det kan være svært for mange arbejdspladser at tale om sundhedsfremme, fordi den enkeltes sundhed grundlæggende er en privat sag. Med respekt for dette findes dog mange måder, hvorpå sundhedsfremmende aktiviteter kan integreres i arbejdslivet på en god og virkningsfuld måde.