Økonomiforvaltningen nomineret til Arbejdsmiljøprisen

Sammen med Arbejdsmiljø København har ØKF styrket arbejdsfællesskabet i hele forvaltningen. Indsatsen blev nomineret til en pris
Billede
Økonomiforvaltningen nomineret til Arbejdsmiljøprisen
Fotograf
Arbejdsmiljø København

Artiklen er opdateret den 19. maj 2022

 Det handler helt enkelt om at blive bedre til at samarbejde, siger HR-chef i Københavns Kommunes Økonomiforvaltning, Nina Allin.

Sammen med Arbejdsmiljø København har hun stået i spidsen for Økonomiforvaltningens arbejde med at styrke arbejdsfællesskaberne for de 3.200 ansatte.

I stærke arbejdsfællesskaber er der fokus på kerneopgaven i det enkelte team, kontor og enhed. Og den gensidige afhængighed for at lykkes med kerneopgaven er helt afgørende.

Fokus på arbejdsfællesskabet

- Et arbejdsfællesskab defineres som ”en gruppe af mennesker, der er afhængige af hinanden for at lykkes med den fælles opgave”, forklarer organisationskonsulent og projektleder Tina Højgaard Mikkelsen fra Arbejdsmiljø København.

Hun uddyber:

- Et stærkt arbejdsfællesskab er typisk kendetegnet ved et godt psykisk arbejdsmiljø, effektiv opgaveløsning, høj trivsel og lavt sygefravær - og en oplevelse af ”at høre til”.

Alle syv forvaltninger i Københavns Kommune har i disse år fokus på at styrke arbejdsfællesskaberne.

I Økonomiforvaltningen besluttede man, kort før Coronapandemien, at sætte arbejdsfællesskabet i centrum, ved at give alle medarbejdere og ledere en lejlighed til at tale om deres eget arbejdsfællesskab via en lang række workshops faciliteret af Arbejdsmiljø København.

Sammen fandt de frem til konkrete handlinger og lokale tiltag, der styrker arbejdsfællesskabet endnu mere.

På Rådhuset har de f.eks. haft fokus på at styrke arbejdsfællesskabet ved at etablere et ungenetværk for nye medarbejdere. Andre enheder har prioriteret fælles frokoster, sociale quizzer, mere faglig sparring og videndeling i det daglige samt styrket opgavekoordinering på tværs af enheder og centre.

En del af hverdagssproget

Da Corona hjemsendte en stor del af forvaltningens medarbejdere, blev behovet for at styrke flere af arbejdsfællesskaberne endnu tydeligere, fortæller forvaltningens HR-chef:

- Coronapandemien har, som på alle andre arbejdspladser, i høj grad påvirket hverdagen, opgaveløsningen, samarbejdsrelationerne og ikke mindst trivslen hos vores medarbejdere. Det har kun gjort arbejdet med arbejdsfællesskaberne og det psykiske arbejdsmiljø endnu vigtigere for os. Derfor kan man godt sige, at timingen var perfekt, fortæller Nina Allin.

Tina Højgaard Mikkelsen fra Arbejdsmiljø København er stolt over, at forvaltningen har formået at integrere Arbejdsmiljø Københavns model for arbejdsfællesskaber i dagligdagen:

- Medarbejdere såvel som ledelse har taget redskaberne til sig, og på kort tid har de formået at gøre det relevant, så det giver værdi lokalt på arbejdspladserne. Helt konkret har de spurgt hinanden: Hvordan bliver vi bedre til at arbejde sammen?  

- Jeg hører også på snakken på gangene, at begrebet Arbejdsfællesskab er blevet en del af hverdagssproget. Det er ikke bare ”en fiks ide” – det er kommet for at blive. Dét bliver vi stolte af i Arbejdsmiljø København, siger hun.

Tina Højgaard Mikkelsen håber, at Økonomiforvaltningens systematiske og målrettede arbejde med arbejdsfællesskaberne vil være til stor inspiration for andre arbejdspladser.

Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2022 blev kåret torsdag d. 19. maj i DGI Byen i København. I kategorien ’Psykisk arbejdsmiljø’ var også Nykøbing F. Sygehus og EWII A/S nomineret. Det blev Nykøbing F. Sygehus, der løb afsted med prisen. ØKF og Arbejdsmiljø København fik mange flotte ord og anerkendende skulderklap med fra dommerne. 

Film om stærke arbejdsfællesskaber

Her kan du se Økonomiforvaltningens lille film om deres arbejde med stærke arbejdsfællesskaber.

Et projekt, forvaltningen i samarbejde med Arbejdsmiljø København, blev nomineret til Arbejdsmiljøprisen for.