Header menu

Træning i arbejdstiden: ”Det er sjovt at træne sammen med kollegerne”

01.07.2022
Vi har besøgt Haandværkerforeningens plejehjem. Læs her, hvad den fælles træning gør for både fysikken, fællesskabet og det gode humør.

- Træningen giver mig energi. Jeg føler mig frisk bagefter, fortæller Fahir, imens hun ruller skuldrene rundt og rundt, og får sat gang i blodcirkulationen.  

Her på Haandværkerforeningens plejehjem i Emdrup er medarbejderne "kommet på græs". To gange om ugen à ca. 15 minutter træner de sammen i det fri, hvis vejret tillader det. Og ellers rykker de ind i festsalen. 

Træningen i dag foregår under en bragende blå sommerhimmel. 30 af plejehjemmets godt 200 medarbejdere er samlet på den store græsplæne, der er centralt placeret mellem plejehjemmets bygninger. I dag har de også selskab af en af beboerne, der fra sin kørestol træner lidt med på sidelinjen:

- De er sørme gode til det. Det er godt at se, de får bevæget sig lidt, siger hun, imens personalet først træner skuldrene, herefter drejer overkroppen fra side til side for at få løsnet op i ryggens muskler. 

Hårdt fysisk arbejde

- Vi træner og strækker de kropsdele, der bliver overbelastet, mens vi arbejder, fortæller Sosu-assistenten Yvelena, der er en af de medarbejdere, vi fanger under dagens træning. 

- Vores arbejde er virkelig hårdt fysisk arbejde. Både for arme og ben. At leve med smerter er ikke rart – og her kan træningen hjælpe, fortæller hun og fortsætter: 

- Jeg kan mærke en stor positiv effekt fra træningen. Jeg ved jo godt, hvad jeg skal gøre, når jeg er derhjemme – jeg gør det bare ikke… Det er meget sjovere at træne sammen med kollegerne. 

Træning gør en forskel

De to ugentlige træningspas er placeret lige inden beboernes frokost, så det sker tit, at beboerne kigger med fra vinduerne:

- Vi bidrager til underholdningen, mens beboernes venter på deres mad, fortæller plejehjemsforstander Randi Krogdal Steen, som også deltager i dagens træning. 

- Beboerne ved, at vi træner to gange om ugen – vi skubber deres frokost et kvarter, så vi kan få trænet. Det sker, at de kigger med fra stuerne. Enkelte træner også med, ligesom i dag. Jeg tror, de synes, det er godt for os! Og jeg tror på, det gør en forskel.

Fareda er ét stort smil under dagens træning. Hun træner med i skyggen under det store egetræ: 

- Det er dejligt, vi kan lave noget sjovt sammen som kolleger. Vi får smilet frem og bevæget kroppen – det er vigtigt, når vi arbejder i det her fag, fortæller hun.  

Godt at grine sammen

Jeanne, der står et par meter væk på græsset, stemmer i: 

- Jeg holder mig oppe ved at træne. Det har en god effekt, kan jeg mærke. Og så gør vi noget sammen, dét har meget at sige, siger hun. 

Forstander Randi supplerer: 

- Personalet, der er mødt op i dag, kommer fra to store huse. Så træningen giver os en mulighed for at møde hinanden. Vi får grinet sammen. Det er rigtig godt for os på flere planer.

- Vi håber jo også, at træningen her kan motivere folk til at få trænet og bevæget sig mere, når de har fri. Man skal starte i det små: Man kan ikke tage 80 kilo i stød, hvis man ikke træner op imod det. Så træningen i arbejdstiden er en god måde at komme i gang på, fortæller hun. 

Dejligt ømme muskler

Træningen i arbejdstiden ledes af plejehjemmets fysioterapeut Margareta Engberg. Hun står for et træningsprogram, som er genkendeligt fra uge til uge, men modtager også gerne input fra medarbejderne, hvis de har særligt ømme muskler, de ønsker at rette fokus på.

- Det er især vigtigt, at vi får trænet de muskler, vi belaster under arbejdet. Ryg, skuldre, arme osv. Det er vigtigt at være stærk, men det er også vigtigt at få aflastet musklerne, fortæller hun.

Anders har akuttelefonen med til dagens træning, så han er klar til at springe til, hvis der er behov for hans hjælp et sted. Han supplerer: 

- Når jeg arbejder, så bruger jeg nogle andre muskler – her i træningen får jeg styrket og strukket musklerne ud. Jeg kan også godt mærke squats’ene i mine ben dagen efter, vi har trænet, må jeg indrømme – og det er dejligt! 

- Og så får vi set hinanden, os der ikke arbejder på samme afdeling til dagligt. Det er rart, fortæller han. 

 

ARBEJDSMILJØ KØBENHAVN

Enghavevej 82
2450 København SV

Tlf. 3366 5766
amk@kk.dk
EAN: 5798009288066
 

Tilgængelighedserklæring

 

HOTLINES

Ring til

3366 5766

Tidlig Indsats / tast 1

Arbejdsmiljølinjen / tast 2

 

Nyhedsbrev

Arbejdsmiljøbrevet